Laborator Dentar

Laborator Dentar

Realizarea coroanelor dentare in laboratorul de tehnica dentara. Laboratorul de tehnica dentara este locul in care coroana dentara  este practic confectionata. Chiar daca dumneavoastra,ca pacient, nu vedeti etapele care se desfasoara in laborator poate ca v-ati intrebat cum anume realizeaza tehnicianul lucrarile dentare.
CARE SUNT ETAPELE REALIZARII COROANELOR LA LABORATORUL DE TEHNICA DENTARA ?
Modelul de gips
In prima faza tehnicianul dentar primeste de la cabinet amprenta coroanei  insotita de informatii suplimentare asupra cazului ( culoarea, tipul de lucrare, uneori amprente preliminare etc.). Primul lucru pe care trebuie sa-l faca este turnarea modelului de gips. Modelul reprezinta situatia precisa din gura pacientului, realizata din gipsuri speciale, pe care tehnicianul va confectiona coroana dentara. Pentru obtinerea modelului, tehnicianul dentar usuca bine amprenta, apoi toarna in ea un gips special de consistenta fluida care are rolul de a reproduce extrem de fidel situatia din cavitatea bucala a pacientului. Se toarna atat modelul arcadei dentare pe care se va efectua coroana cat si a arcadei antgoniste. Apoi acestea se plaseaza in relatia exacta inregistrata de"amprenta muscaturii". Dupa intarirea gipsului se obtin 2 modele : modelul arcadei pe care se va efectua coroana dentara -- model pe care se vede precis bontul dentar precum si restul dintilor de pe arcada -- si modelul arcadei antagoniste care sunt plasate in relatia exacta de "muscatura". Exista o serie de aparate in laboratorul dentar care ajuta tehnicianul sa plaseze arcadele in ocluzie ( sau "muscatura"). Acestea se numesc ocluzoare sau articulatoare. Uneori se poate folosi o simpla "cheie" sculptata in modelele de ghips.
Confectionarea scheletului coroanei dentare
Aceasta etapa difera in functie de tipul coroanei dentare ce urmeaza a fi confectionata.
 1. In cazul coroanelor cu schelet metalic
  • Modelarea machetei de cearaPentru inceput tehnicianul dentar modeleaza in ceara macheta scheletului metalic pe bontul dentar. Modelajul se face la forma si marimea ceruta de caz si difera in functie de tipul coroanei :
   • pentru coroanele de ceramica se modeleaza o capa neteda de 0,3-0,4 mm grosime care va fi usor distantata de dintii vecini si dintii antagonisti pentru a avea suficient spatiu pentru ceramica care va acoperi scheletul metalic pe toate partile. Capa se modeleaza la o distanta minima de bontul dentar.
   • pentru coroanele metalo-acrilice sau metalo-compozite scheletul metalic are o grosime mai mare ( practic este grosimea finala a lucrarii ), este mai distantat de dintele slefuit si este in contact atat cu dintii vecini cat si, mai important, cu dintii antagonisti. Practic se creaza "muscatura" finala deoarece in aceste cazuri fata ocluzala a coronei va fi confectionata din metal. Pe partea unde va fi plasat acrilatul sau compozitul se modeleaza o fereastra in care vor fi plasate retentiile ( mici bilute de ceara care, dupaturnare, se vor transforma in bilute de metal si vor ajuta la legarea acrilatului sau compozitului de scheletul metalic ). Grosimea scheletului in aceasta zona este mai mica.
   • pentru coroanele total metalice macheta se modeleaza similar cazului anterior cu diferenta ca lipseste "fereastra" sculptata pentru materialul fizionomic. Neavand in componenta materiale fizionomice scheletul coroanelor metalice va avea o grosime uniforma pe toate fetele.
    
    
  • AmbalareaAmbalarea reprezinta operatie de "invelire" a machetei de ceara cu un material special ( masa de ambalat ) in vederea turnarii metalului.Masele de ambalat seamana cu gipsul. Au o consistenta "smantanoasa" la preparare apoi, dupa priza, devin foarte dure si, foarte important, sunt rezistente la temperaturi foarte mari. Fiecare metal are o masa de ambalat specifica lui.
   Cum se procedeaza ?
   Se alege masa de ambalat specifica metalului din care urmeaza a fi realizat scheletul. Se prepara ( se amesteca un praf cu apa similar gipsului ) pana ajunge la o consistenta "cremoasa". Se ia cu grija macheta de ceara si se introduce in masa de ambalat astfel incat sa fie acoperite toate zonele. Se ataseaza si o tija de turnare ( modelata tot din ceara ) coroanei pentru a avea pe unde sa turnam metalul. Se asteapta priza masei de ambalat apoi se incalzeste la o temperatura de aprox 100 grade. Masa de ambalat fiind extrem de rezistenta la temperaturi inalte nu isi va modifica deloc forma si dimensiunile. Ceara in schimb se va topi si apoi se va elimina cu grija din interiorul masei de ambalat. Am creat in acest fel o "forma" in care vom turna aliajul metalic topit in faza urmatoare.
    
  • Turnarea metalului

   In aceasta etapa tehnicianul dentar toarna aliajul metalic in interiorul masei de ambalat. La final tot ce s-a modelat din ceara in prima etapa va fi inlocuit de metal.
   Se pregateste aliajul metalic in functie de caz. Fiecare aliaj are alt punct de topire. Se incalzeste aliajul in recipiente speciale pana la o temperatura usor mai ridicata decat punctul lui de topire. Cand aliajul devine fluid se toarna in masa de ambalat prin conul de turnare. In laboratorul de tehnica dentara exista dipozitive speciale care ajuta aliajul fluid sa patrunda in toate detaliile masei de ambalat pentru a obtine o copie cat mai fidela a machetei de ceara. Dupa ce se raceste, se sparge masa de ambalat. In interior va ramane scheletul metalic atasat de tija de turnare care va fi sectionata in urmatoarea faza (vezi imagine).
  • Prelucrarea si finisarea scheletului metalicChiar daca s-a lucrat perfect mai sunt necesare mici retusuri si finisari. Se indeparteaza tija de turnare si se fac prelucrarile cu ajutorul unor freze speciale pentru metal actionate de unmicromotor.Se probeaza scheletul pe model, daca este cazul se mai fac unele modificari, apoi se trimite scheletul la cabinet pentru proba.
 2. In cazul coroanelor cu schelet de zirconiuScheletul de zirconiu se prelucreaza exclusiv prin frezare computerizata in baza unor amprente digitale 3D luate de sisteme speciale in cavitatea bucala.Practic aceasta etapa are 2 faze :
  • se ia o amprenta digitala dupa slefuire.
  • se trimit datele dispozitivului computerizat care, pe baza lor, modeleaza int-un bloc de zirconiu scheletul sau coroana definitiva cu o precizie desavarsita.
In cazul coroanelor total ceramice sau coroanelor provizorii aceasta etapa nu exista.
Aplicarea materialelor fizionomice : ceramica, compozit sau acrilat
Dupa proba scheletului medicul stomatolog trimite lucrarea inapoi la laboratorul dentar pentru aplicarea materialelor fizionomice. Operatiunea difera in functie de materialul fizionomic aplicat.
Ceramica Ceramica dentara se aplica pe toate fetele dintelui. Totusi, la nivelul coroanelor dentare, va mai ramane, in cele mai multe situatii, o mica portiune din metal, neacoperita de ceramica, necesara tehnicianului dentar pentru fixarea lucrarii ( cu un cleste special ) in timpul aplicarii ceramicii. Multi pacienti cred, in mod eronat, ca aceasta zona metalica reprezinta un defect al lucrarii. In functie de tehnica folosita la aplicarea ceramicii, portiunea putea avea aspectul unui punct metalic sau a uneilinii sau colerete metalice. Se plaseaza de obicei intr-o portiune putin vizibila a coroanei dentare, in partea de sus si spatele acesteia. In mod normal ceramica se aplica in 4 straturi ( pot fi si mai multe ). Dupa aplicarea fiecarui strat coroana se introduce in cuptoare speciale pentru arderea ceramicii. Ceramica are consistenta unei paste in momentul aplicarii pe schelet, tehnicianul folosind pensuli speciale pentru aceasta operatiune. Timpul de ardere difera in functie de strat. E interesant de stiut ca ceramica sufera o contractie in timpul arderii. De aceea tehnicianul trebuie sa modeleze coroana cu aproximativ 25% mai mare pentru a compensa contractia ceramicii la ardere. De asemenea in momentul aplicarii, ceramica poate avea diverse culori ( alb, mov, roz ) in functie de firma producatoare. Culoarea finala se obtine doar dupa ardere. In timpul arderii ceramica si aliajul metalic dezvolta legaturi chimice extrem de puternice intre ele.
Strat 1 -- Grundul sau opacul
Acest strat are rolul de a nu lasa metalul sa transpara prin coroana ceramica. Este opac, impiedicand trecerea luminii.
Strat 2 -- Stratul de baza
Este cel mai gros strat. Este stratul care da forma de baza a coroanei si defineste culoarea acesteia. In functie de datele trimise de medic se vor pune nuantele adecvate fiecarei zone a dintelui. In mod normal zonele dinspre gingie au o nuanta mai inchisa iar zonele dinspre varful dintelui sunt mai deschise.
Strat 3 -- Stratul de corectura sau retus
Este stratul in care se pot face mici corecturi. Mai important, este stratul in care se creaza anumite particularitati caracteristice diferitelor zone ale dintelui. Tehnicianul dentar poate crea coloratii speciale care sa dea un aspect cat mai natural dintelui. De exemplu
 • daca toti dintii sunt abrazati se da o coloratie mai inchisa zonei din varf pentru a mima abrazia
 • se pot mima alte coloratii asemanatoare celorlalti dinti
 • daca coroana este mai lunga se poate colora in roz-rosu partea dinspre gingie a coroanei pentru a mima gingia. In acest fel dintele nu mai apare atat de "alungit"
Pe langa coloratii se pot crea si forme sau pozitii speciale pentru anumiti dinti. De exemplu se poate mima o incalecare a unui dinte care uneori da un aspect mult mai natural coroanei ceramice. De multe ori din lipsa de spatiu se prefera aceasta "incalecare" confectionarii unui dinte mai mic, inestetic. In cazul in care se face o proba a coroanei aceasta se trimite la cabinet inainte de arderea ultimului strat.
Strat 4 -- Strat de finisare sau glanz
Este ultimul, fiind stratul care asigura luciul coroanei. Este un strat extrem de subtire care, in cazul in care se cere, poate realiza mici modificari de culoare a coroanei. Compozit

Compozitul se aplica asemanator ceramicii. Diferenta este ca, spre deosebire de ceramica, compozitul se poate aplica doar in zonele special pregatite de pe scheletul metalic. Aceste zone contin mici retentii metalice in forma de buline sau solzi de peste cu ajutorul carora compozitul se prinde de scheletul metalic. Compozitul se aplica in mai multe straturi. Arderea se face in cuptoare speciale pentru compozit.

Primul strat este stratul de opac care va impiedica vizibilitatea metalului prin coroana. Se pot pune mai multe straturi, se pot face diverse artificii de culoare, aplicarea compozitului la laboratorul dentar fiind asemanatoare cu aplicarea ceramicii.
Ce diferente importante sunt intre compozit si ceramica ?
 • nu are transluciditatea si estetica ceramicii
 • nu are rezistenta si duritatea ceramicii
 • nu se leaga de scheletul metalic decat prin legaturi mecanice
Acrilatul
Acrilatul se plaseaza pe scheletul metalic in zone special pregatite care contin retentii metalice. Aceste zone nu trebuie sa fie niciodata pe partea ocluzala ( "de muscatura" ) a dintelui din cauza rezistentei scazute a acrilatului. Acrilatul se "fierbe" la laboratorul dentar in aparate specifice la temperaturi mult mai scazute decat ceramica. De obicei se aplica 2 straturi :
 • primul este un lac cu rol de opacificator pentru metalul de sub el
 • apoi se plaseaza stratul principal. Si aici se pot aplica nuante diferite in functie de zona dintelui dar efectul estetic este mult mai scazut.
Luciul final se obtine prin lustruiri cu gume speciale.
Ce diferente sunt comparativ cu ceramica sau compozitul ?
 • nu are estetica ceramicii dar, ca estetica, se apropie de compozit. Totusi din cauza gamei mai reduse de culori si a lipsei transluciditatii este inferior si acestuia
 • are cea mai scazuta rezistenta si duritate
 • se leaga de scheletul metalic doar prin legaturi mecanice exact ca si compozitul. Acest lucru poate duce la dezlipirea fatetelor de acrilat sau compozit.
 • este cel mai ieftin ca pret
COROANELE PROVIZORII
Coroanele provizorii trebuie executate extrem de repede. Tehnicianul dentar poate folosi aceasi amprenta pentru executia lor. In acest caz coroana provizorie se executa pe acelasi model de gips ca si coroana definitiva. Coroanele provizorii nu trebuie sa fie extrem de precis adaptate avand o durata scurta de viata. Exista mai multe metode de executie. Iata una din cele mai folosite : Se folosesc niste cape prefabricate de diverse forme si marimi. Se alege la inceput capa care se potriveste cel mai bine dintelui slefuit. Se pune un material plastic ( de obicei acrilat ) in capa si apoi se adapteaza pe dintele slefuit. Practic coroana provizorie se "automodeleaza" intre capa prefabricata in exterior si dintele slefuit inspreinterior. Se plaseaza apoi capa cu materialul plastic in cuptor pentru polimerizare apoi se prelucreaza si se lustruieste.